PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

wtorek, 22 grudnia 2015

Zupa grzybowa wytrawna.

Nastał świąteczny czas i czas zupy grzybowej.
Część z Was mogła jej spróbować na WEGilii w Yoga Place - 
oto przepis :)
WESOŁYCH ŚWIAT!





Potrzebujemy:

- grzyby suszone (borowiki)40g
- grzyby mrożone (podgrzybki) ok 40 g
- cebula
- wino czerwone wytrawne
- ocet winny czerwony
- liść laurowy
- ziele angielskie
- lubczyk
- pieprz
- sól
- płatki drożdżowe nieaktywne
 
Jeśli chodzi o grzyby - daję jakie akurat mam i zawsze wychodzi pysznie, więc nie ma się co stresować :)
Grzyby suszone namaczamy dzień wcześniej, mrożone rozmrażamy. Cebulkę siekamy niezbyt drobno, przesmażamy na oleju i dorzucamy grzyby. Po ok.4 minutach zalewamy wodą i dodajemy przyprawy (dobrze jest użyć woreczka do przypraw, bo później musimy się ich pozbyć przed blendowaniem). Gotujemy 30 minut, a na ostatnie 5 dosypujemy 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych ( podbiją smak, jeśli nie macie można użyć np sosu sojowego).  Blendujemy (najważniejsze usunąć liść laurowy i ziele). Na sam koniec dodajemy 3 łyżki octu winnego czerwonego i 3-5 łyżek wina czerwonego wytrawnego ( można dodawać stopniowo i próbować).