PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

piątek, 23 stycznia 2015

Szpinakowy tort naleśnikowy.

Dzisiaj pyszne, sycące danie wegetariańskie.
Oczywiście jak najbardziej wykonalne w wersji wegańskiej.
Uwielbiamy!


Potrzebujemy:
NALEŚNIKI:
- mąka pszenna graham
- mleko
- woda
- jajko
- curry
- sól (używam himalajskiej)

FARSZ:
- świeży szpinak młody (opakowanie)
- pomidory suszone w oleju
- słonecznik
- pół cebuli
- 4 ząbki czosnku
- sól, chilli, pieprz kolorowy
- ser żółty wędzony 

Zaczynamy od przygotowania naleśników. Mieszamy wszystkie składniki - 0,5 szkl. mleka, 1,5 szkl. wody, pół łyżeczki soli i łyżeczka curry, jajko i mąka. Mąka oczywiście "na oko":) Najlepiej mieć ok. 8-10 sztuk naleśników.
Na patelni rozgrzewamy olej spod suszonych pomidorów (ok 3 łyżki) i przesmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Szpinak myjemy, siekamy niezbyt drobno i dodajemy. Smażymy ok. 3 minuty. Następnie wrzucamy posiekane pomidory - ok. 6 sztuk. Słonecznik (2 porządne garści) prażymy na suchej patelni i dodajemy do szpinaku. Przyprawiamy na ostro.
Ser ścieramy na tarce i będziemy nim posypywać każdą warstwę, czyli :
-naleśnik - farsz - ser :) 
Kończymy nasz tort naleśnikiem i pieczemy w piekarniku pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym 45min. w temp. 170 stopni:) Na ostatnie 5 in. przykrycie można zdjąć, aby naleśnik na szczycie był chrupiący :)

czwartek, 22 stycznia 2015

Dieta jogina.

Dzisiaj mała ściąga dla joginów:)
Oto czego nie może zabraknąć na Waszych talerzach:)
Z pozdrowieniami:)





Zdrowe jedzenie wielu osobom kojarzy się z mdłym smakiem i brakiem urozmaicenia. My, jogini, wiemy jednak, że wcale nie musi tak być! Niezależnie od tego jak często praktykujesz jogę oraz jaki prowadzisz styl życia, 6 grup produktów, które dzisiaj prezentuję, dostarczy Ci porządnego kopa w postaci energii, składników odżywczych oraz doznań smakowych. Gotowy na przejażdżkę? Na końcu artykułu znajdziesz również przepis na pyszną i zdrową sałatkę.

1. Jagody

Borówki, borówki amerykańskie, jagody, truskawki,maliny, jeżyny, porzeczki – owoce te są nie tylko pyszne I zdrowe, ale stanowią również znakomite źródło antyoksydantów, które walczą z procesami starzenia zachodzącymi w Twoim organiźmie. Dzięki możliwości mrożenia, nawet w zimie możesz korzystać z ich dobroczynnych właściwości.
Zajadaj jako sezonowe owoce idealne na kompoty, dodatki do tart, smoothies, przekąski po i przed jogą oraz kiedy sobie tylko zapragniesz.

2. Cytrusy

Ta grupa owoców dostarcza ogromnej ilości witaminy C oraz innych składników odżywczych, które wspomagają Twoją odporność, szczególnie teraz na jesień w okresie przeziębień i gryp. Oprócz tego doskonale oczyszczają organizm z toksyn – szczególnie cytryny i limonki, które pobudzają wątrobę do prawidłowego funkcjonowania. Nie przejmuj się zawartością kwasów, ogromna zawartość minerałów neutralizuje je w Twoim ciele. Rada o poranku, którą na pewno już stosujesz. Jeśli jeszcze nie, zapraszam do rozpoczęcia dnia szklanką letniej wody z sokiem z 0,5-1 cytryny oraz odrobiną korzenia imbiru. Zdziwisz się, jakie pozytywne i czasem natychmiastowe działanie przyniesie.. ;)

3. Awokado

Jeśli nie czujesz jeszcze pociągu do awokado, dobrze by było, gdybyś polepszył wasze stosunki. Te zielone owoce są jednym z najlepszych składników pokarmowych dostępnych na ziemi. Bogate w białko oraz zdrowe tłuszcze chroniące Twoje serce, zawierają 9 niezbędnych aminokwasów niezbędnych do tworzenia prawidłowych struktur w Twoim organizmie. Możesz je dodawać do prawie każdej potrawy, zaczynając od sałatek, przez masło na kanapki, pyszne salsy a nawet smoothies.
Jak sprawdzić, czy awokado jest świeże? Będąc w sklepie weź awokado w dłoń i usuń „pestkę” – ogonek znajdujący się na jego końcu. Jeśli pod nią zobaczysz zielony miąższ, który będzie miękki w dotyku, oznacza to, że Twoje awokado jest gotowe do spożycia. Jeśli okaże się, że pod spodem widzisz brązowy kolor, wybierz inne.

4. Orzechy

To nie przypadek, że kształt orzecha włoskiego przypomina mózg. Te orzechy stanowią jeden z najlepszych produktów wspomagających procesy w nim zachodzące. Ponieważ mózg zbudowany jest ze struktur tłuszczowych, spożywanie prawidłowych tłuszczów pozytywnie wpływa na Twoje funkcje kognitywne. Kwasy tłuszczowe omega3 odżywiają i chronią działanie Twojego umysłu.
Aby jak najdłużej zachować świeżość orzechów, zamroź je. W zamrażarce mogą być przechowywane aż do pół roku i nie stracą swoich właściwości odżywczych.

5. Imbir

To zioło korzenne posiada potężne właściwości przeciwzapalne. Doskonale wpływa na zdrowie stawów oraz łagodzi zapalenia mięśni wywołane np. porządną sesją jogi ;) Imbir znany jest również z dobroczynnego wpływu na układ trawienny. Oczyszcza go i przywraca do prawidłowego funkcjonowania. Dodanie go do porannej wody z cytryną lub herbaty z miodem wpłynie nie tylko pozytywnie i odżywczo na Twój organizm, ale również zadowoli Twoje kubki smakowe.

6. Czosnek oraz produkty bogate w siarkę

Czosnek znany jest ze swoich właściwości odkażających i bakteriobójczych. Jest również uważany za naturalny antybiotyk. Ten palący odór, który wydzielamy po jego spożyciu spowodowany jest właśnie dużą zawartością siarki. To warzywo doskonale wspomaga Twoje serce, układ odpornościowy, procesy oczyszczające oraz Twoją skórę. Jeśli zastanawiałeś się kiedyś, czy istnieje antidotum na wszelkie dolegliwości – być może znalazłeś odpowiedź.

Sposób na smrodek ;)

Przed spożyciem rozgnieć preferowaną ilość czosnku i namocz go w soku z cytrusów przez kilka minut (cytryna, limonka, pomarańcza). W ten sposób pozbędziesz się ostrzejszych aromatów, a czosnek stanie się smaczniejszy do spożycia na surowo, w dalszym ciągu zachowując swoje wartości odżywcze.

Sałatka!

Tak się składa, że cytrusy, awokado i orzechy świetnie do siebie pasują połączone pysznym dressingiem oraz liśćmi młodego szpinaku. Wypróbuj więc ten prosty przepis na pyszną sałatkę.
Składniki dla 2 osób:
  • 2 garści młodego szpinaku – opłukany i wysuszony
  • 1 garść rukwi wodnej – jw.
  • 1 średnie lub pół dużego, pokrojonego w paski awokado
  • ½ szklanki prażonych orzechów włoskich
  • ½ szklanki pokruszonego sera koziego (można zastąpić fetą, oscypkiem lub innym serem)
  • 2 wyfiletowane (pozbawione skórek) mandarynki – możesz również z nich zrezygnować, jeśli nie lubisz sałatek ze słodkimi owocami.
Dressing:
  • 1 ząbek czosnku, przygotowany wg metody powyżej i następnie pokrojony w malutką kosteczkę, bądź przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Świeżo mielony pieprz i odrobina soli (w zależności od rodzaju sera) do smaku
  • Przygotowanie:
    Świeże produkty ułóż bezpośrednio na dwóch przygotowanych półmiskach, zaczynając od liści, przez awokado, mandarynki a następnie posyp przygotowanym serem i orzechami. Wszystkie składniki dressingu połącz razem, aby utworzyły gładką konsystencję. Polej przygotowaną wcześniej sałatkę i smacznego!