Dzisiaj mała ściąga dla joginów:)
Oto czego nie może zabraknąć na Waszych talerzach:)
Z pozdrowieniami:)
Zdrowe jedzenie wielu osobom kojarzy się z mdłym smakiem i brakiem
urozmaicenia. My, jogini, wiemy jednak, że wcale nie musi tak być!
Niezależnie od tego jak często praktykujesz jogę oraz jaki prowadzisz
styl życia, 6 grup produktów, które dzisiaj prezentuję, dostarczy Ci
porządnego kopa w postaci energii, składników odżywczych oraz doznań
smakowych. Gotowy na przejażdżkę? Na końcu artykułu znajdziesz również
przepis na pyszną i zdrową sałatkę.
1. Jagody
Borówki, borówki amerykańskie, jagody, truskawki,maliny, jeżyny,
porzeczki – owoce te są nie tylko pyszne I zdrowe, ale stanowią również
znakomite źródło antyoksydantów, które walczą z procesami starzenia
zachodzącymi w Twoim organiźmie. Dzięki możliwości mrożenia, nawet w
zimie możesz korzystać z ich dobroczynnych właściwości.
Zajadaj jako sezonowe owoce idealne na kompoty, dodatki do tart, smoothies, przekąski po i przed jogą oraz kiedy sobie tylko zapragniesz.
2. Cytrusy
Ta grupa owoców dostarcza ogromnej ilości witaminy C oraz innych
składników odżywczych, które wspomagają Twoją odporność, szczególnie
teraz na jesień w okresie przeziębień i gryp. Oprócz tego doskonale
oczyszczają organizm z toksyn – szczególnie cytryny i limonki, które
pobudzają wątrobę do prawidłowego funkcjonowania. Nie przejmuj się
zawartością kwasów, ogromna zawartość minerałów neutralizuje je w Twoim
ciele.
Rada o poranku, którą na pewno już stosujesz. Jeśli jeszcze nie,
zapraszam do rozpoczęcia dnia szklanką letniej wody z sokiem z 0,5-1
cytryny oraz odrobiną korzenia imbiru. Zdziwisz się, jakie pozytywne i
czasem natychmiastowe działanie przyniesie..
3. Awokado
Jeśli nie czujesz jeszcze pociągu do awokado, dobrze by było, gdybyś
polepszył wasze stosunki. Te zielone owoce są jednym z najlepszych
składników pokarmowych dostępnych na ziemi. Bogate w białko oraz zdrowe
tłuszcze chroniące Twoje serce, zawierają 9 niezbędnych aminokwasów
niezbędnych do tworzenia prawidłowych struktur w Twoim organizmie.
Możesz je dodawać do prawie każdej potrawy, zaczynając od sałatek, przez
masło na kanapki, pyszne salsy a nawet smoothies.
Jak sprawdzić, czy awokado jest świeże? Będąc w
sklepie weź awokado w dłoń i usuń „pestkę” – ogonek znajdujący się na
jego końcu. Jeśli pod nią zobaczysz zielony miąższ, który będzie miękki w
dotyku, oznacza to, że Twoje awokado jest gotowe do spożycia. Jeśli
okaże się, że pod spodem widzisz brązowy kolor, wybierz inne.
4. Orzechy
To nie przypadek, że kształt orzecha włoskiego przypomina mózg. Te
orzechy stanowią jeden z najlepszych produktów wspomagających procesy w
nim zachodzące. Ponieważ mózg zbudowany jest ze struktur tłuszczowych,
spożywanie prawidłowych tłuszczów pozytywnie wpływa na Twoje funkcje
kognitywne. Kwasy tłuszczowe omega3 odżywiają i chronią działanie
Twojego umysłu.
Aby jak najdłużej zachować świeżość orzechów,
zamroź je. W zamrażarce mogą być przechowywane aż do pół roku i nie stracą swoich właściwości odżywczych.
5. Imbir
To zioło korzenne posiada potężne właściwości przeciwzapalne.
Doskonale wpływa na zdrowie stawów oraz łagodzi zapalenia mięśni
wywołane np. porządną sesją jogi
Imbir znany jest również z
dobroczynnego wpływu na układ trawienny.
Oczyszcza go i przywraca do prawidłowego funkcjonowania. Dodanie go do
porannej wody z cytryną lub herbaty z miodem wpłynie nie tylko
pozytywnie i odżywczo na Twój organizm, ale również zadowoli Twoje kubki
smakowe.
6. Czosnek oraz produkty bogate w siarkę
Czosnek znany jest ze swoich właściwości
odkażających i bakteriobójczych.
Jest również uważany za naturalny antybiotyk. Ten palący odór, który
wydzielamy po jego spożyciu spowodowany jest właśnie dużą zawartością
siarki. To warzywo doskonale wspomaga Twoje serce, układ odpornościowy,
procesy oczyszczające oraz Twoją skórę. Jeśli zastanawiałeś się kiedyś,
czy istnieje antidotum na wszelkie dolegliwości – być może znalazłeś
odpowiedź.
Sposób na smrodek
Przed spożyciem
rozgnieć preferowaną ilość czosnku i namocz go w soku z cytrusów przez kilka minut (cytryna, limonka, pomarańcza).
W ten sposób pozbędziesz się ostrzejszych aromatów, a czosnek stanie
się smaczniejszy do spożycia na surowo, w dalszym ciągu zachowując swoje
wartości odżywcze.
Sałatka!
Tak się składa, że cytrusy, awokado i orzechy świetnie do siebie
pasują połączone pysznym dressingiem oraz liśćmi młodego szpinaku.
Wypróbuj więc ten prosty przepis na pyszną sałatkę.
Składniki dla 2 osób:
- 2 garści młodego szpinaku – opłukany i wysuszony
- 1 garść rukwi wodnej – jw.
- 1 średnie lub pół dużego, pokrojonego w paski awokado
- ½ szklanki prażonych orzechów włoskich
- ½ szklanki pokruszonego sera koziego (można zastąpić fetą, oscypkiem lub innym serem)
- 2 wyfiletowane (pozbawione skórek) mandarynki – możesz również z nich zrezygnować, jeśli nie lubisz sałatek ze słodkimi owocami.
Dressing:
1 ząbek czosnku, przygotowany wg metody powyżej i następnie pokrojony w malutką kosteczkę, bądź przeciśnięty przez praskę
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżka octu balsamicznego
Świeżo mielony pieprz i odrobina soli (w zależności od rodzaju sera) do smaku
Przygotowanie:
Świeże produkty ułóż bezpośrednio na dwóch przygotowanych półmiskach,
zaczynając od liści, przez awokado, mandarynki a następnie posyp
przygotowanym serem i orzechami. Wszystkie składniki dressingu połącz
razem, aby utworzyły gładką konsystencję. Polej przygotowaną wcześniej
sałatkę i smacznego!