PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

środa, 23 lipca 2014

Joga na wakacjach.

Cudowny okres wakacji.
Odpoczywajcie, zwolnijcie maksymalnie, delektujcie się chwilami.
A gdyby naszła Was ochota na jogę - 
proszę bardzo:)


I jeszcze coś dla tych nieco bardziej leniwych;)

 
Do szybkiego zobaczenia na matach:)

środa, 16 lipca 2014

Zielony koktajl z natką pietruszki.

Koktajle piję od dawna.
Miksowałam już całe mnóstwo różnych połączeń i jeszcze nie zrobiłam paskudnego ;)
Zasada jest bardzo prosta: 60% zielone + 40% owoce.
Musi się udać!:)

Nie wyobrażam sobie kuchni bez blendera.
Szykuje się wakacyjny wyjazd.
Blender do walizki:)


Potrzebujemy:
- banan
- kiwi x2
- nektarynka
- 2 garści natki pietruszki
- pół szklanki wody

Wrzucamy wszystko do blendera i gotowe:)
Ilość wody uzależniona jest od tego, czy wolicie koktajle gęste,czy raczej rzadkie.
Ja skłaniam się ku tym drugim:)

sobota, 12 lipca 2014

Ciastka owsiane słodko-słone.

Ulubione połączenie.
Słodkie plus słone.
Ciasteczka idealne, gdy brak pomysłu na drugie śniadanie:)



Potrzebujemy:
 - pół szklanki płatków owsianych górskich
 - pół szklanki płatków owsianych żytnich
 - pół szklanki mąki pszennej razowej
 - 1/4 szklanki cukru
 - łyżeczka proszku do pieczenia
 - pół szklanki wody
 - 2 łyżki oleju
 - garść posiekanych migdałów
 - garść wiórków kokosowych
 - garść prażonego słonecznika
 - garść słonych orzechów ziemnych
 - łyżka kakao

Na patelni rozgrzewamy olej i prażymy płatki owsiane z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jeszcze chwilkę prażymy. Przekładamy zawartość patelni do dużej miski i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy. Ciastka formujemy ręcznie,rolujemy kulkę i spłaszczamy ;)
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W piekarniku 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Po ostygnięciu zamykamy w pojemniku, żeby nawilgły. Najlepsze po 2/3 dniach.
U nas nigdy nie wytrzymują tak długo:)

środa, 9 lipca 2014

Wegański pasztet z soczewicy.

Przyszła pora na wegańską wersję jednego z naszych ulubionych dań.
Wcześniej używałam jajka - klik.
Okazuje się, że można je łatwo i zdrowo zastąpić.
Pasztet jest smaczniejszy i mniej (!) się rozsypuje. 
A wszystko za sprawą mielonego lnu:)


Potrzebujemy:
 -szklanka czerwonej soczewicy
-3 marchewki
-10 średnich pieczarek
- por
-3 łyżki mielonego lnu
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-przyprawy: sól, pieprz, chili
- sezam

Soczewicę gotujemy do miękkości. Marchewkę i pieczarki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Pora siekamy drobno. Warzywa przesmażamy na patelni, doprawiamy ( użyjcie sporo przypraw, żeby smak pasztetu był intensywny), dodajemy koncentrat. W dużej misce mieszamy warzywa z soczewicą i dosypujemy len. Wspaniale wszystko sklei i zagęści.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy sezamem. Pieczemy 45 min. w temp 180 stopni.
Ważne, aby po pieczeniu dać pasztetowi "pooddychać". Trzeba go wyjąć z formy i wystudzić na kratce. 
Można zajadać na ciepło, jako danie obiadowe. 
Idealny jest też na zimno do kanapek:)

środa, 2 lipca 2014

Klopsy jaglane w sosie pomidorowym.

Jedno z ulubionych dań przedszkolnych córki:)
O dziwo i dorośli osobnicy wspominali je z nutką melancholii.
Tak więc są!
W wersji wege - smakowały wybornie:)



Potrzebujemy:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- kilka pieczarek
- cebula
- 2 garście szpinaku
- oliwa
- pieprz, sól

Cebulę i pieczarki kroimy drobno i przesmażamy na oliwie. Pod koniec dodajemy posiekany szpinak. Następnie wrzucamy wszystko do kaszy jaglanej, przyprawiamy i bardzo dokładnie mieszamy. 
Najlepiej ręcznie formujemy kuleczki i układamy na patelni, krótko podsmażając je z każdej strony.
Należy się z nimi obchodzić ostrożnie.
* Może nawet wygodniej byłoby włożyć je na 20 min. do piekarnika. Na papierze do pieczenia w temp. 170 stopni.

Gotowe klopsy polewamy ulubionym sosem pomidorowym.