No i muszę zacząć od tłumaczenia się;)
Tak, ostatnio niewiele mnie tutaj i na swoją obronę mam tylko jedno -
Na dzień dzisiejszy sytuacja ustabilizowała się, zapachy nie powodują zaskakujących reakcji i powoli zaczyna cieszyć mnie gotowanie;)
Zaczynamy szósty miesiąc:)
A tymczasem przepis na proste, lekkie wegańskie danie.
CUKINIA ZAPIEKANA Z RYŻEM
Potrzebujemy:
- 3 woreczki ulubionego ryżu
- 2 małe cukinie
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry
Ryż gotujemy do miękkości, trzeba uważać, aby się nie rozgotował. Przyprawiamy solą, pieprzem i curry. Cukinię obieramy, dzielimy na pół i kroimy długie, cienkie plastry. Na chwilkę odstawiamy, aby puściła wodę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, cukinię obsypujemy ziołami prowansalskimi i na dużym ogniu rumienimy z dwóch stron. Następnie do naczynia żaroodpornego wsypujemy połowę ryżu, układamy warstwę z cukinii, posypujemy obficie świeżą bazylią i przykrywamy wszystko resztą ryżu.
Zapiekamy ok. 20 minut w temp. 150 stopni.