PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

środa, 26 czerwca 2013

Cukinia zapiekana z ryżem.


No i muszę zacząć od tłumaczenia się;)
Tak, ostatnio niewiele mnie tutaj i na swoją obronę  mam tylko jedno - 


Na dzień dzisiejszy sytuacja ustabilizowała się, zapachy nie powodują zaskakujących reakcji i powoli zaczyna cieszyć mnie gotowanie;)
Zaczynamy szósty miesiąc:)

A tymczasem przepis na proste, lekkie wegańskie danie.

CUKINIA ZAPIEKANA Z RYŻEM 

























Potrzebujemy:
- 3 woreczki ulubionego ryżu
- 2 małe cukinie
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry

Ryż gotujemy do miękkości, trzeba uważać, aby się nie rozgotował. Przyprawiamy solą, pieprzem i curry. Cukinię obieramy, dzielimy na pół i kroimy długie, cienkie plastry. Na chwilkę odstawiamy, aby puściła wodę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, cukinię obsypujemy ziołami prowansalskimi i na dużym ogniu rumienimy z dwóch stron. Następnie do naczynia żaroodpornego wsypujemy połowę ryżu, układamy warstwę z cukinii, posypujemy obficie świeżą bazylią i przykrywamy wszystko resztą ryżu. 
Zapiekamy ok. 20 minut w temp. 150 stopni.

środa, 5 czerwca 2013

O wegetarianizmie.


Osho o wegetarianizmie

Ile razy słyszeliście pytania typu:
dlaczego nie jesz mięsa?
Jeśli  na nie odpowiadaliście, zdajecie sobie sprawę, że nie jest łatwo;) 
Podoba mi się, jak odpowiada na nie Osho.
Zachęcam do lektury.