PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

wtorek, 26 lutego 2013

Kuskus ze świeżymi warzywami.

Tym razem sałatka. I znowu z kaszą w roli głównej.
I niech ktoś jeszcze  powie, że kuchnia wegańska jest nudna;)




























Potrzebujemy:
- kuskus
- mieszanka sałat
- pomidor
- papryka
- korniszon
- kiełki brokuła i rzodkiewki
- olej sezamowy
- prażony słonecznik

Kuskus zalewamy wrzątkiem i odczekujemy ok. 5 min. Warzywa kroimy na nieduże kawałki, łączymy z sałatą, kiełkami, słonecznikiem i polewamy olejem. 

Wyborny wprost obiad. Czas przygotowania - 5 MINUT!;)

I obalamy kolejny mit, jakoby kuchnia wegańska była czasochłonna;)

niedziela, 24 lutego 2013

Kasza jaglana z awokado.

Zima strasznie się dłuży.
Szukam wiosennych smaków, kolorów, lekkości. 

Polecam pyszne, odżywcze danie - doskonałe na niedzielny obiad:)































Kasza jaglana z awokado:

- kasza jaglana
- awokado
- czosnek
- sól morska, pieprz

Kaszę jaglaną należy ugotować na sypko (ok.10min.). Trzeba troszkę przypilnować, bo łatwo ją rozgotować.Dojrzałe awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i za pomocą łyżki przekładamy miąższ do miseczki. Rozgniatamy widelcem z ząbkiem czosnku (wygniecionego przez praskę). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy z ciepłą, nie gorącą kaszą.

Do tego koniecznie sałatka:

- mieszanka sałat
- pół papryki czerwonej  i żółtej
- słonecznik
- olej sezamowy

Sałatę mieszamy z paprykami pokrojonymi na nieduże kawałki i  uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Polewamy olejem sezamowym - ma bardzo intensywny smak, więc sałatka nie wymaga przyprawiania. 

Najbardziej lubię moment, gdy do sałatki wsypuję gorący słonecznik... ;)