PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

środa, 31 października 2012

Ile jedzenia wyrzucasz?

Kiedyś wyrzucałam sporo jedzenia. 
Teraz widok pustej lodówki cieszy mnie, bo wiem, że zjedliśmy wszystko, co kupiliśmy. 

Na świecie marnowana jest cała masa produktów spożywczych. 
Po prostu wyrzucamy jedzenie.
W obliczu głodu na świecie i stanu naszego środowiska - wydawać by się mogło, że przecież człowiek nie jest aż tak głupi!
Nie jest?

FILM DOKUMENTALNY 
SMAKUJ Z KOSZA







piątek, 26 października 2012

Kolejny filmik promujący wegetarianizm.

Kolejny filmik promujący wegetarianizm.
Mocny w przekazie...



czwartek, 18 października 2012

Tagliatelle ze świeżym szpinakiem.

Makarony uwielbiamy pod każdą postacią. 
Ten jest wyjątkowy.
Szpinak musi być świeży - najlepiej młode listki.
Z mrożonego wyjdzie nam zupełnie inne danie.



Potrzebujemy:
- opakowanie tagliatelle (użyłam zwykłego i szpinakowego)
- wiązka świeżego szpinaku
- cebula czerwona
- 5 ząbków czosnku
- oliwa
- sos sojowy
- siemię lniane
- sok z cytryny
- śmietana 30% lub mleko kokosowe (wersja dla wegan)
- sól, pieprz kolorowy

Wstawiamy wodę na makaron i zabieramy się za sos.  Nie istnieje dla mnie szpinak bez cebulki i czosnku;) Na oliwie podsmażamy zatem posoloną, drobno posiekaną cebulkę, a po chwili dodajemy posiekany czosnek. Na to wszystko wrzucamy umyte i osuszone liście szpinaku. Nie szatkujemy ich - rzucamy w całości. Gdy trochę zmiękną zalewamy śmietanką lub mleczkiem kokosowym z dodatkiem sosu sojowego (ilość według uznania, ale nie powinno być zbyt słone). Sos powinien trochę odparować, zgęstnieć. Na koniec kilka kropel soku z cytryny, siemię lniane i dużo  świeżo mielonego pieprzu.
Łączymy z makaronem. Sosu nie powinno być zbyt dużo. Ma tylko lekko oblepiać makaron. 
Smacznego:)

P.s. Kot nie przegapia przygotowania żadnego posiłku :)


poniedziałek, 15 października 2012

Gruszka z kuskusem.


Jeśli należysz do osób, które rano mają niewiele czasu na przygotowanie śniadania 
- ten przepis jest dla Ciebie:)
Dużo smaczniejsze i duuużo zdrowsze od płatków z mlekiem.
Tym bardziej, że mamy sezon na gruszki.


Potrzebujemy:
- średnia gruszka
- kuskus
- siemię lniane
- płatki migdałowe
- miód

Dla jednej osoby wystarczy ok. 3 łyżki kuskusu. 
Zalewamy go wrzątkiem i czekamy chwilę. W tym czasie kroimy gruszkę w niedużą kostkę. Dodajemy ją  do kuskusu, posypujemy siemieniem i migdałami. Na koniec dodajemy łyżeczkę miodu. Gotowe. 
Przygotowanie zajmuje ok. 2 min:)
Smacznego!


Luna o poranku:)