PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

poniedziałek, 30 lipca 2012

Fasolka szparagowa inaczej.


Uwielbiamy fasolkę szparagową.
Jemy jej mnóstwo, a dzisiaj inny sposób podania - dla urozmaicenia.
Sos smakuje wybornie również z makaronem.



































Potrzebujemy:

- ok.30 dkg fasolki szparagowej
- mała cebula
- papryka żółta 
- koperek
- śmietana 30%
- kawałeczek sera żółtego
- sól, pieprz kolorowy, kurkuma

Fasolkę gotujemy do miękkości na osolonej wodzie.  Gdy fasolka się gotuje, przygotowujemy sos. Na oleju przesmażamy bardzo drobno posiekaną cebulkę i paprykę, przyprawiamy mocno - sos powinien być bardzo intensywny w smaku i dosyć słony. Następnie wlewamy śmietanę 30% - małą i dodajemy rozdrobniony kawałek sera żółtego - ok. 4 plasterki. Gotujemy na duży ogniu - sos powinien odparować i nieco zgęstnieć. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Polewamy fasolkę, posypujemy świeżo mielonym pieprzem  i gotowe:)
-

piątek, 13 lipca 2012

Koktajl na śniadanie.

 Pyszny i odżywczy koktajl z kiwi, banana i brzoskwini.
Idealny na śniadanie.
Jeśli macie owoce, które już trochę zbyt długo poleżały i nie wyglądają super apetycznie
 - koktajl jest idealnym rozwiązaniem.





Potrzebujemy (2 porcje):

- 3 bardzo dojrzałe banany
- 4 dojrzałe i miękkie kiwi
- 2 dojrzałe brzoskiwnie
- napój sojowy waniliowy

Owoce obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do blendera i dolewamy ok. pół szklanki napoju sojowego. Miksujemy i gotowe:)
Jeśli wolicie rzadkie koktajle, dodajcie więcej napoju.

czwartek, 5 lipca 2012

Cytrynowy detox.

Uwielbiam letnie poranki.
Pewnie pisałam to już kilka razy a znajomi słyszeli to  milion razy - ale tak właśnie jest:)


Zawsze zaczynam dzień  od wody z cytryną.


Cytryny są dobre na wszystko - oczyszczają  organizm z toksyn i różnych szkodliwych złogów.
Cytryna poprawia pracę ludzkiego organizmu i jest doskonałym naturalnym środkiem na wzmocnienie odporności.
 Zawiera dużo kwasów owocowych i witaminę C, oprócz tego sporo w niej witaminy A i witaminy B, pektyn, terpenów (wpływających antymutagennie) i olejków eterycznych.
Cytryna, choć w smaku jest owocem kwaśnym, oddziałuje na organizm zasadowo.

 Warto wykorzystać ją w leczeniu dolegliwości reumatycznych (opisana wyżej kuracja oczyszczająca była stosowana przez jedną z moich znajomych w tym właśnie celu). Olejki eteryczne zawarte w cytrynie działają antyseptycznie i przeciwbakteryjnie. Bioflawonoidy pochodzące z tego owocu wpływają wzmacniająco na naczynia krwionośne, w tym na naczynia włosowate. Spożywając cytryny zniwelujemy intensywność zjawisk takich jak pękanie żyłek, skłonności do powstawania żylaków czy siniaków i im podobnych wybroczyn. Cytryna pomaga na krwawiące dziąsła i niszczy bakterie (bardzo wiele bardzo różnych szczepów).
Sok z cytryny od wieków stosowany był w leczeniu przeziębień i infekcji (w tym infekcji w obrębie klatki piersiowej). Dodatkowo używa się go w celu łagodzenia dolegliwości ze strony żołądka u osób skłonnych do powstawania nadkwasoty. Cytryna działa wspomagająco na wątrobę i trzustkę, zresztą poleca się ją (w połączeniu z oliwą) do oczyszczania wątroby.
Sok z cytryny można też stosować miejscowo – zewnętrznie np. w łagodzeniu objawów trądziku w leczeniu grzybicy pomiędzy palcami (i nie tylko) w charakterze środka na odmrożenia i użadlenia oraz oparzenia słoneczne, a nawet w walce z brodawkami. Właściwości soku z cytryny docenią też osoby borykające się z opryszczką oraz przebarwieniami na twarzy.
Reasumując: cytryny to jedne z najzdrowszych owoców. Jakkolwiek dieta cytrynowa byłaby dietą dość radykalną zjedzenie cytryny od czasu do czasu (lub wypicie soku) na pewno nam nie zaszkodzi, a może bardzo pomóc. 
 [tekst ze strony: http://oczyszczanieorganizmu.biz.pl/]



A czasem zaczynam dzień od ...  kąpieli o wschodzie słońca:)
CHWYTAJ DZIEŃ!


środa, 4 lipca 2012

Bób na ciepło .

Pyszne danie na letni dzień.
Najważniejsze - bób gotujemy al dente.
Nie ma nic gorszego, niż rozgotowany bób!;)
































Potrzebuemy:
- 0.5 kg bobu  
- 0,5 kg młodych ziemniaków
- słoik suszonych pomidorów w oleju
- cebulka zielona
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Bób gotujemy w osolonej wodzie. Nie trwa to zbyt długo - próbujcie często, aby się nie rozgotował. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości (nie mogą się rozlatywać). Następnie obieramy je (jeśli ziemniak jest ładny i młody  nie jest to konieczne) i kroimy na kawałki mnie więcej wielkości bobu. 
Na patelni rozgrzewamy olej spod pomidorów i wrzucamy ziemniaki, rumienimy. Dodajemy obrany bób, pokrojone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy. Jeszcze chwilę smażymy. Na koniec posypujemy drobno pokrojoną cebulką zieloną i gotowe:)