PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

wtorek, 26 czerwca 2012

Kieszonki meksykańskie.

Kolejne proste danie z wykorzystaniem ciasta francuskiego.
Pikantne, sycące, dobre za ciepło i na zimno.

KIESZONKI MEKSYKAŃSKIE










Potrzebujemy:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- ok. szklanka ugotowanej do miękkości fasolki  białej
- mała puszka kukurydzy
- 2 średnie pomidory
- 2 duże pieczarki
- mała papryka (kolor dowolny wg upodobań)
- cebula
- sól, pieprz, chilli, curry

Na patelni podsmażamy drobno pokrojona cebulkę ( na łyżce oleju). 
Pieczarki obieramy i kroimy na małe kawałeczki, smażymy z cebulką. Dodajemy obrane ze skórki pomidory, drobno pokrojone i bardzo drobno pokrojoną paprykę.  Następnie fasolka, kukurydza i przyprawy. Sporo przypraw:)
Pamiętać należy o odparowaniu nadmiaru wody z farszu, aby nie wypływała podczas smażenia z ciasta. Studzimy.

Polecam ciasto francuskie świeże, nie mrożone. Najlepsze jest to zawinięte w papier do pieczenia. Pamiętajcie, aby do samego końca trzymać je w lodówce. 

Gdy farsz jest zimny, dzielimy ciasto na 8 kawałków - prostokątów. Z drugim robimy to samo, więc powinniśmy mieć 16 sztuk kieszonek;)
Na środek każdego kawałka nakładamy farsz i nakrywamy z jednej i drugiej strony. Odwracamy, aby łączenie było pod spodem. Używając widelca zalepiamy brzegi.
Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 170 stopni (z termoobiegiem)

czwartek, 21 czerwca 2012

Weganizm - inspiracje.

Kolejny inspirujący film, który miałam przyjemność obejrzeć.
Dzielę się;)
Miłego:)


czwartek, 14 czerwca 2012

WegeSpaghetti.

Makarony nie tuczą. To ciężkie sosy obciążają je kalorycznie.
Uwielbiamy proste, klasyczne spaghetti. 
Sos powinien być bardzo intensywny w smaku i tylko lekko oblepiać makaron.  
Klasyczny sos pomidorowy, świeże zioła i niczego więcej nie trzeba:)



 Potrzebujemy:
- makaron spaghetti ( najlepiej razowy, ja użyłam z mąki durum)
- pomidory w puszce
- pomidory suszone
- 2 małe cebule
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz, papryka ostra,  świeży cząber i bazylia

Gotując makaron według przepisu, przygotowujemy sos. 
Na patelni przesmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy posiekany czosnek, smażymy chwilkę. Następnie dodajemy kilka drobno pokrojonych  suszonych pomidorów i pomidory  z puszki. Przyprawiamy porządnie. Sosu nie będzie zbyt dużo na talerzu, więc powinien być pikantny, aby spaghetti nie było mdłe. 
Na sam koniec smażenia dodajemy posiekany świeży cząber.

Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wykładamy na talerz. Na to porcja sosu i świeża, posiekana bazylia. Na wierzch świeżo zmielony pieprz.

Użyłam cząbru i bazylii czerwonej - chowu własnego:) Pięknie rosną w doniczkach przy oknie.




środa, 13 czerwca 2012

Trójkąciki ze szpinakiem.

Wersja naleśników ze szpinakiem dla najbardziej wybrednych - czyli dzieciaków;)
Doskonałe również na zimno - jako przekąska do szkoły 
(...i do pracy).























Potrzebujemy:

NALEŚNIKI
- szklanka mleka sojowego
- szklanka wody
- mąka pszenna
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, cukier

NADZIENIE
- szpinak (użyłam mrożonego)
- cebula
-czosnek
- sól i pieprz kolorowy

Aby przygotować ciasto na naleśniki łączymy wszystkie składniki.
Mąkę dosypuję zawsze stopniowo i zawsze "na oko";) Ciasto nie powinno być zbyt gęste. 
Smażymy na patelni teflonowej, bez tłuszczu.
Układamy jeden na drugim, aby odparowały i zmiękły.

Szpinak przygotowujemy według bardzo prostego przepisu. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju i przesmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek (ok. 4 ząbki). Zgarniamy wszystko na bok patelni i wysypujemy mrożony szpinak. Gdy nieco się rozmrozi mieszamy wszystko i przyprawiamy mała ilością soli i sporą ilością pieprzu kolorowego.

Na połowę naleśnika nakładamy szpinak i składamy tradycyjnie "na dwa". Powstałe trójkąty wkładamy do tostera i zapiekamy , aż lekko się zarumienią.

Robiłam także wersję z pomidorowym pesto i serem - podałam na zimno. 
Polecam:)



piątek, 8 czerwca 2012

Deser truskawkowo-truskawkowy.

Menu truskawkowego ciąg dalszy:)
Dzisiaj deser - z jogurtem greckim. 




























Potrzebujemy:
 - ok. 1 kg truskawek
- jogurt grecki
- miód
- wiórki kokosowe

Zaczynamy od przygotowania musu truskawkowego, czyli miksujemy połowę truskawek z ok. 3 łyżkami miodu (ilość miody zależy od tego, jak słodkie macie truskawki).
Mus powinien być słodki!
Na dno włóż piękną truskawkę i zalej odrobiną musu. Na to warstwa jogurtu posypana kokosem. Następnie warstwa z pokrojonych w plasterki truskawek. Zalewamy musem i warstwa jogurtu. Na samej górze mus, kokos i truskaweczka:)

Dla wegan - jogurt zastąp zmiksowanym mleczkiem kokosowym ( wówczas mus truskawkowy nie musi być już tak słodki)

wtorek, 5 czerwca 2012

Sałata z cukinią.

Sałata z cukinią w upalny dzień i nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba.
Tylko gdzie te upały?
Sałata może funkcjonować jako samodzielny posiłek, lub dodatek do grillowanych warzyw, czy kotletów sojowych.




Potrzebujemy:
- 2 małe cukinie
- suszone pomidory w oleju
- rucola
- słonecznik
- sól, pieprz, zioła prowansalskie

Cukinię obieramy (nie jest to konieczne) i kroimy na cienkie półtalarki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju spod pomidorów i wrzucamy cukinię. Przyprawiamy solą, pieprzem i obficie ziołami. Smażymy, aż cukinia będzie miękka. Do miski wrzucamy umytą sałatę, pokrojone na mniejsze części pomidory suszone i ciepłą cukinię. Następnie prażymy słonecznik na suchej patelni do zarumienienia i również ciepły wrzucamy do sałaty. Dodajemy łyżkę oleju spod pomidorów, odrobinę pieprzu i jemy, póki cukinia jest ciepła:)

Embed_wizdyiyfmnpqmvz6beiwlqzmjkycegzz

niedziela, 3 czerwca 2012

Truskawkowe śniadanie.

Truskawki 
najbardziej lubię takie, jakie są. Po prostu umyć i zjeść świeżutkie.
Sposób na dobry humor przez cały dzień - 
proste, odżywcze, truskawkowe śniadanie:)

Jeśli zastanawiacie się, czy jest w ogóle ktoś, kto nie lubi truskawek - cóż...
Tak, jest - i mam nadzieję, że z tego wyrośnie;)