PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

środa, 28 września 2011

Zielony sos.

A dzisiaj propozycja na dni, gdy pomysłu brak i chęci brak. Ten sos sprawi, że zwykłe, kupne kopytka staną się wyśmienitym daniem. A gdy  dodatkowo są chęci i kopytka będą własnej roboty, to mmm...



wtorek, 27 września 2011

"Te pyszne ze szpinakiem";)

Obiecałam umieścić przepis na "paszteciki" z ciasta francuskiego ze szpinakiem, konsumowane ostatnio w jakże przyjemniej atmosferze , na imprezie urodzinowej Kinetik Fitness. Zatem do dzieła!



środa, 21 września 2011

The last day of summer.

Jak co roku, lato kończy się zbyt szybko. Zbieramy owoce i cieszymy się ostatnimi, ciepłymi chwilami.
A na stole surówka z buraczków.



poniedziałek, 19 września 2011

Kieszonki.

Nastał najlepszy czas na pomidory. Kupuję kilogramy i zaprawiam, część zużywam na bieżąco.
Czas spędzony w kuchni to prawdziwy relaks.
Dzisiaj przepis na pyszne kieszonki z sosem pomidorowym. Doskonały dodatek do tradycyjnej surówki.



piątek, 16 września 2011

Kurki.

Jak na razie o grzyby trudno, więc pocieszamy się kurkami. W sosie śmietanowym smakują wybornie. Do tego trochę makaronu i mamy pyyszny obiad:)





czwartek, 15 września 2011

Czas na szpinak.

Albo się go kocha, albo nienawidzi. Dobrze przyrządzony smakuje wybornie. Lubię najprostszą wersję. Podsmażam na oliwie cebulkę z czosnkiem i na to wrzucam na kilka minut świeże liście szpinaku.
Można dodać trochę śmietany lub ser feta. Trochę soli i pieprzu i gotowe. Do makaronu, jako farsz do pierogów lub ciasta francuskiego, na pizzę... możliwości jest mnóstwo.
Zatem do dzieła.





środa, 14 września 2011

Raw food.

Trafiłam na ciekawy wykład dotyczący spożywania surowych pokarmów.

To naprawdę prosty sposób na zdrowie. Problem pojawia się -niestety- przy zakupach. W małych miastach bardzo trudno jest dotrzeć do produktów pochodzących z ekologicznych upraw.


 

Oto link do całosci- KLIK.

poniedziałek, 12 września 2011

Kukurydza.

Z samego rana wybieram się na targ. To cudowna pora. Świerze warzywa i owoce, aż mieni się w oczach od kolorów.
Kupuję - mnóstwo, ledwie mogę unieść.
Płacę - grosze!



Dzisiaj kukurydza na grillu - łapiemy prawie już jesienne promienie słoneczne.

KUKURYDZA Z GRILLA

- kolby kukurydzy (ilość wg uznania;) )
- masło
- sól ziołowa (mieszanka soli morskiej z ziołami)
- folia aluminiowa

Kukurydzę myjemy, układamy na kawałku folii. Masło kroimy na średniej grubości plasterki (ok. 3 mm) i układamy po plasterku na kukurydzy, przyprawiamy i zawijamy szczelnie w folię.
Grillujemy ok 40 min.