PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE

wtorek, 16 sierpnia 2011

Lekkie śniadanie.

Lato przemija zbyt szybko, a w tym roku wyjątkowo go mało. Celebruję każdą słoneczną chwilę.
Najpiękniejsze są gorące poranki i śniadania w ogrodzie.

PANCAKES Z SAŁATKĄ OWOCOWĄ:


Tym razem pancakes powstały według przepisu "na oko":

-3/4 szklanki mleka
-3 jajka
-szklanka mąki
-cukier waniliowy
-proszek do pieczenia

Mleko mieszam (mikserem) z żółtkami, mąką, łyżeczką proszku do pieczenia i cukrem waniliowym. Ciasto powinno być dosyć gęste, ponieważ rozrzedzą je jeszcze białka (jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj mąki).Następnie ubijam pianę z białek. Dodaję do masy i delikatnie mieszam łyżką. Rozgrzewam patelnię teflonową i smażę niewielkie placki, w razie konieczności używam odrobiny oleju. Ogień nie może być zbyt duży, bo placki w środku będą surowe.

Na gotowe pancakes  nakładam sałatkę owocową:

-banan
-brzoskwinia
-kiwi
-miód

Owoce kroję i mieszam z odrobina miodu. Można użyć oczywiście swoich ulubionych owoców, posypać kokosem czy płatkami migdałowymi.


środa, 10 sierpnia 2011

Joga dla osób szczególnie wrażliwych.

Przeczytałam dzisiaj bardzo ciekawy artykuł Ingi Schorowskiej na portalu joga-joga.pl.

Mój nauczyciel pokazał mi ostatnio fascynującą książkę, której lektura wydatnie pomogła mi zmierzyć się z trudną sytuacją egzaminacyjną i spojrzeć na świat z nowej perspektywy. Była to książka Elaine N. Aron "The Highly Sensitive Person: How to Thrive When the World Overwhelms You" . Traktuje o osobach o wyższym niż przeciętny poziomie wrażliwości na wszelkie bodźce, z bardzo czułym układem nerwowym, który reaguje pobudzeniem silniej i dłużej niż u przeciętnego człowieka, otrzymuje też więcej informacji ze świata zewnętrznego i wewnętrznego.[...]


Gorąco polecam lekturę: KLIK


Warzywnie.

Tym razem ciasto francuskie i trochę warzyw, czyli jak z deseru zrobić obiad;)
Nic skomplikowanego. Wystarczy owoce zastąpić warzywnym farszem i przykryć plasterkiem sera żółtego. Smaczne, lekkie danie.

Doskonałym do niego dodatkiem będzie kolba gotowanej kukurydzy.
Zawsze po ugotowaniu wkładam ja na 10 minut do rozgrzanego piekarnika, później odrobina masła i koniecznie sól czarownic (ziołowa mieszanka dostępna w sieci Piotr i Paweł).

TARTINKI ZE SZPINAKIEM

-opakowanie ciasta francuskiego
-szpinak (może być mrożony)
-cebula
-czosnek
-pomidor
-ser żółty
-sól, pieprz
-świeża bazylia

Posiekaną cebulkę i 2 ząbki czosnku podsmażamy na patelni. Dodajemy do nich szpinak, dusimy chwilę razem. Doprawiamy do smaku i czekamy, aż farsz ostygnie. Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka i wykładamy nimi foremki do tartinek. Następnie nakładamy szpinak, przykrywamy plastrem pomidora, przyprawiamy i nakrywamy plastrem sera żółtego. Pieczemy 15 min. w temp. 170 stopni.
Posypujemy świeżą bazylią i gotowe.



wtorek, 9 sierpnia 2011

Owocowo.

Ciasto francuskie i kilka owoców - dokładnie tyle wystarczy, aby przygotować pyszny deser. W naszym przypadku było to drugie śniadanie, ale za to jakie!

Potrzebujemy:

-kilka małych foremek do tartinek
-ciasto francuskie (kupuję gotowe, chłodzone, nie mrożone)
-2 brzoskwinie
-borówki amerykańskie
-płatki migdałowe

Z ciasta francuskiego wycinamy (najlepiej nadaje się szklanka lub duży kieliszek) koła, którymi wykładamy foremki. Brzoskwinie kroimy w cząstki (obrałam ze skórki ze względu na córeczkę, ale myślę, że nie jest to konieczne), mieszamy z borówkami i płatkami migdałowymi i nakładamy na ciasto. Można posypać z wierzchu odrobiną cukru.
Pieczemy 15-20 min. w temp. 170 stopni.



Równie pyszne na ciepło i na zimno.

niedziela, 7 sierpnia 2011

Sałatka z bobem.

Sezon an bób już niedługo się skończy, więc warto wybrać się na targ i kupić jeszcze woreczek. Nie dość, że jest pyszny, to zawiera dużą ilość białka, błonnika, węglowodanów, tłuszczów i witamin: B1, B2, PP, C i prowitaminy A oraz wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten.Dzisiaj troszkę inna wersja sałatki z bobem. Wcześniej była z ziemniakami, dzisiaj - feta.


Potrzebujemy:

-0,5 kg bobu
-2 dorodne pomidory
-mała cebula
-ser feta
-pieprz, zioła prowansalskie
-oliwa z oliwek

Bób gotujemy al dente, wychładzamy i obieramy. Dodajemy do nie go drobno posiekaną cebulkę, pokrojone w kostkę pomidory i fetę. Przyprawiamy do smaku pieprzem i ziołami prowansalskimi, dodajemy łyżkę oliwy. Feta jest słona, więc nie potrzebujemy soli.



środa, 3 sierpnia 2011

Lenistwo i tradycyjne ciasto.

Uwielbiam ciasta z owocami, takie zwykłe, najprostsze, niewymagające absolutnie żadnej większej pracy.
Pokazywałam je już na blogu jako ciasto z truskawkami i z rabarbarem. Dzisiaj wersja rabarbar +jagody. Jedna z moich ulubionych  i nie tylko moich.
Często to co smaczne wcale nie musi równać się- wyszukane. Często te najprostsze przepisy, sprawiają nam najwięcej przyjemności.
Powtórzę zatem przepis:

-6 jaj
-1,5 szklanki cukru
-0,5 szklanki oleju
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 kg truskawek
-cukier puder

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Jajka ubijamy z cukrem (używam  miksera), dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto będzie dosyć gęste. Wlewamy je do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzch układamy rabarbar i jagody. Pieczemy 45 min. w 160 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.



wtorek, 2 sierpnia 2011

Faszerujemy.

Jeśli chodzi o faszerowanie warzyw, to temat jest ogromny. Można puścić wodze fantazji i tworzyć nowe smaki.
U mnie dzisiaj dosyć tradycyjnie. Pora roku sprzyja sezonowym warzywom, więc nadzieję cukinię i paprykę zieloną. Danie jest obiadowe, więc farsz dosyć pożywny;)

NADZIEWANA CUKINIA I PAPRYKA ZIELONA

-1 średnia cukinia
-2 duże papryki zielone

Warzywa myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół i wydrążamy środek z cukinii, a z papryki usuwamy pestki. Następnie trzeba warzywa lekko posolić i zostawić na  15 minut (cukinia puści wodę, którą należy odlać). Są gotowe do nadziewania.

FARSZ:

- torebka dowolnego ryżu
- kilka pieczarek
- pomidor
- cebula
- kapary w słoiku
- natka pietruszki
- sól, pieprz, zioła
- oliwa
-ser camembert

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i pieczarki. Następnie dodajemy obranego ze skórki, posiekanego pomidora i dwie łyżki odsączonych kaparów. Przyprawiamy i posypujemy natką. Teraz już tylko mieszamy z ryżem i oczywiście próbujemy;)

Gotowy farsz nakładamy do warzyw i przykrywamy plasterkami camemberta. Tak przygotowane zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 40 min. w temp. 160 stopni, albo na grillu ok. godzinki.