Lato przemija zbyt szybko, a w tym roku wyjątkowo go mało. Celebruję każdą słoneczną chwilę.
Najpiękniejsze są gorące poranki i śniadania w ogrodzie.
PANCAKES Z SAŁATKĄ OWOCOWĄ:
Tym razem pancakes powstały według przepisu "na oko":
-3/4 szklanki mleka
-3 jajka
-szklanka mąki
-cukier waniliowy
-proszek do pieczenia
Mleko mieszam (mikserem) z żółtkami, mąką, łyżeczką proszku do pieczenia i cukrem waniliowym. Ciasto powinno być dosyć gęste, ponieważ rozrzedzą je jeszcze białka (jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj mąki).Następnie ubijam pianę z białek. Dodaję do masy i delikatnie mieszam łyżką. Rozgrzewam patelnię teflonową i smażę niewielkie placki, w razie konieczności używam odrobiny oleju. Ogień nie może być zbyt duży, bo placki w środku będą surowe.
Na gotowe pancakes nakładam sałatkę owocową:
-banan
-brzoskwinia
-kiwi
-miód
Owoce kroję i mieszam z odrobina miodu. Można użyć oczywiście swoich ulubionych owoców, posypać kokosem czy płatkami migdałowymi.
PRZEPISY DLA WEGETARIAN I WEGAN___SLOWFOOD___SLOWLIFE___WARSZTATY KUCHNI WEGAŃSKIEJ___YOGA___INSPIRACJE
wtorek, 16 sierpnia 2011
środa, 10 sierpnia 2011
Joga dla osób szczególnie wrażliwych.
Przeczytałam dzisiaj bardzo ciekawy artykuł Ingi Schorowskiej na portalu joga-joga.pl.
Mój nauczyciel pokazał mi ostatnio fascynującą książkę, której lektura wydatnie pomogła mi zmierzyć się z trudną sytuacją egzaminacyjną i spojrzeć na świat z nowej perspektywy. Była to książka Elaine N. Aron "The Highly Sensitive Person: How to Thrive When the World Overwhelms You" . Traktuje o osobach o wyższym niż przeciętny poziomie wrażliwości na wszelkie bodźce, z bardzo czułym układem nerwowym, który reaguje pobudzeniem silniej i dłużej niż u przeciętnego człowieka, otrzymuje też więcej informacji ze świata zewnętrznego i wewnętrznego.[...]
Warzywnie.
Tym razem ciasto francuskie i trochę warzyw, czyli jak z deseru zrobić obiad;)
Nic skomplikowanego. Wystarczy owoce zastąpić warzywnym farszem i przykryć plasterkiem sera żółtego. Smaczne, lekkie danie.
Doskonałym do niego dodatkiem będzie kolba gotowanej kukurydzy.
Zawsze po ugotowaniu wkładam ja na 10 minut do rozgrzanego piekarnika, później odrobina masła i koniecznie sól czarownic (ziołowa mieszanka dostępna w sieci Piotr i Paweł).
TARTINKI ZE SZPINAKIEM
-opakowanie ciasta francuskiego
-szpinak (może być mrożony)
-cebula
-czosnek
-pomidor
-ser żółty
-sól, pieprz
-świeża bazylia
Posiekaną cebulkę i 2 ząbki czosnku podsmażamy na patelni. Dodajemy do nich szpinak, dusimy chwilę razem. Doprawiamy do smaku i czekamy, aż farsz ostygnie. Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka i wykładamy nimi foremki do tartinek. Następnie nakładamy szpinak, przykrywamy plastrem pomidora, przyprawiamy i nakrywamy plastrem sera żółtego. Pieczemy 15 min. w temp. 170 stopni.
Posypujemy świeżą bazylią i gotowe.
Nic skomplikowanego. Wystarczy owoce zastąpić warzywnym farszem i przykryć plasterkiem sera żółtego. Smaczne, lekkie danie.
Doskonałym do niego dodatkiem będzie kolba gotowanej kukurydzy.
Zawsze po ugotowaniu wkładam ja na 10 minut do rozgrzanego piekarnika, później odrobina masła i koniecznie sól czarownic (ziołowa mieszanka dostępna w sieci Piotr i Paweł).
TARTINKI ZE SZPINAKIEM
-opakowanie ciasta francuskiego
-szpinak (może być mrożony)
-cebula
-czosnek
-pomidor
-ser żółty
-sól, pieprz
-świeża bazylia
Posiekaną cebulkę i 2 ząbki czosnku podsmażamy na patelni. Dodajemy do nich szpinak, dusimy chwilę razem. Doprawiamy do smaku i czekamy, aż farsz ostygnie. Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka i wykładamy nimi foremki do tartinek. Następnie nakładamy szpinak, przykrywamy plastrem pomidora, przyprawiamy i nakrywamy plastrem sera żółtego. Pieczemy 15 min. w temp. 170 stopni.
Posypujemy świeżą bazylią i gotowe.
wtorek, 9 sierpnia 2011
Owocowo.
Ciasto francuskie i kilka owoców - dokładnie tyle wystarczy, aby przygotować pyszny deser. W naszym przypadku było to drugie śniadanie, ale za to jakie!
Potrzebujemy:
-kilka małych foremek do tartinek
-ciasto francuskie (kupuję gotowe, chłodzone, nie mrożone)
-2 brzoskwinie
-borówki amerykańskie
-płatki migdałowe
Z ciasta francuskiego wycinamy (najlepiej nadaje się szklanka lub duży kieliszek) koła, którymi wykładamy foremki. Brzoskwinie kroimy w cząstki (obrałam ze skórki ze względu na córeczkę, ale myślę, że nie jest to konieczne), mieszamy z borówkami i płatkami migdałowymi i nakładamy na ciasto. Można posypać z wierzchu odrobiną cukru.
Pieczemy 15-20 min. w temp. 170 stopni.
Potrzebujemy:
-kilka małych foremek do tartinek
-ciasto francuskie (kupuję gotowe, chłodzone, nie mrożone)
-2 brzoskwinie
-borówki amerykańskie
-płatki migdałowe
Z ciasta francuskiego wycinamy (najlepiej nadaje się szklanka lub duży kieliszek) koła, którymi wykładamy foremki. Brzoskwinie kroimy w cząstki (obrałam ze skórki ze względu na córeczkę, ale myślę, że nie jest to konieczne), mieszamy z borówkami i płatkami migdałowymi i nakładamy na ciasto. Można posypać z wierzchu odrobiną cukru.
Pieczemy 15-20 min. w temp. 170 stopni.
Równie pyszne na ciepło i na zimno.
niedziela, 7 sierpnia 2011
Sałatka z bobem.
Sezon an bób już niedługo się skończy, więc warto wybrać się na targ i kupić jeszcze woreczek. Nie dość, że jest pyszny, to zawiera dużą ilość białka, błonnika, węglowodanów, tłuszczów i witamin: B1, B2, PP, C i prowitaminy A oraz wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten.Dzisiaj troszkę inna wersja sałatki z bobem. Wcześniej była z ziemniakami, dzisiaj - feta.
Potrzebujemy:
-0,5 kg bobu
-2 dorodne pomidory
-mała cebula
-ser feta
-pieprz, zioła prowansalskie
-oliwa z oliwek
Bób gotujemy al dente, wychładzamy i obieramy. Dodajemy do nie go drobno posiekaną cebulkę, pokrojone w kostkę pomidory i fetę. Przyprawiamy do smaku pieprzem i ziołami prowansalskimi, dodajemy łyżkę oliwy. Feta jest słona, więc nie potrzebujemy soli.
Potrzebujemy:
-0,5 kg bobu
-2 dorodne pomidory
-mała cebula
-ser feta
-pieprz, zioła prowansalskie
-oliwa z oliwek
Bób gotujemy al dente, wychładzamy i obieramy. Dodajemy do nie go drobno posiekaną cebulkę, pokrojone w kostkę pomidory i fetę. Przyprawiamy do smaku pieprzem i ziołami prowansalskimi, dodajemy łyżkę oliwy. Feta jest słona, więc nie potrzebujemy soli.
środa, 3 sierpnia 2011
Lenistwo i tradycyjne ciasto.
Uwielbiam ciasta z owocami, takie zwykłe, najprostsze, niewymagające absolutnie żadnej większej pracy.
Pokazywałam je już na blogu jako ciasto z truskawkami i z rabarbarem. Dzisiaj wersja rabarbar +jagody. Jedna z moich ulubionych i nie tylko moich.
Często to co smaczne wcale nie musi równać się- wyszukane. Często te najprostsze przepisy, sprawiają nam najwięcej przyjemności.
Powtórzę zatem przepis:
-6 jaj
-1,5 szklanki cukru
-0,5 szklanki oleju
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 kg truskawek
-cukier puder
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Jajka ubijamy z cukrem (używam miksera), dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto będzie dosyć gęste. Wlewamy je do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzch układamy rabarbar i jagody. Pieczemy 45 min. w 160 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.
Pokazywałam je już na blogu jako ciasto z truskawkami i z rabarbarem. Dzisiaj wersja rabarbar +jagody. Jedna z moich ulubionych i nie tylko moich.
Często to co smaczne wcale nie musi równać się- wyszukane. Często te najprostsze przepisy, sprawiają nam najwięcej przyjemności.
Powtórzę zatem przepis:
-6 jaj
-1,5 szklanki cukru
-0,5 szklanki oleju
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 kg truskawek
-cukier puder
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Jajka ubijamy z cukrem (używam miksera), dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto będzie dosyć gęste. Wlewamy je do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzch układamy rabarbar i jagody. Pieczemy 45 min. w 160 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.
wtorek, 2 sierpnia 2011
Faszerujemy.
Jeśli chodzi o faszerowanie warzyw, to temat jest ogromny. Można puścić wodze fantazji i tworzyć nowe smaki.
U mnie dzisiaj dosyć tradycyjnie. Pora roku sprzyja sezonowym warzywom, więc nadzieję cukinię i paprykę zieloną. Danie jest obiadowe, więc farsz dosyć pożywny;)
NADZIEWANA CUKINIA I PAPRYKA ZIELONA
-1 średnia cukinia
-2 duże papryki zielone
Warzywa myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół i wydrążamy środek z cukinii, a z papryki usuwamy pestki. Następnie trzeba warzywa lekko posolić i zostawić na 15 minut (cukinia puści wodę, którą należy odlać). Są gotowe do nadziewania.
FARSZ:
- torebka dowolnego ryżu
- kilka pieczarek
- pomidor
- cebula
- kapary w słoiku
- natka pietruszki
- sól, pieprz, zioła
- oliwa
-ser camembert
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i pieczarki. Następnie dodajemy obranego ze skórki, posiekanego pomidora i dwie łyżki odsączonych kaparów. Przyprawiamy i posypujemy natką. Teraz już tylko mieszamy z ryżem i oczywiście próbujemy;)
Gotowy farsz nakładamy do warzyw i przykrywamy plasterkami camemberta. Tak przygotowane zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 40 min. w temp. 160 stopni, albo na grillu ok. godzinki.
U mnie dzisiaj dosyć tradycyjnie. Pora roku sprzyja sezonowym warzywom, więc nadzieję cukinię i paprykę zieloną. Danie jest obiadowe, więc farsz dosyć pożywny;)
NADZIEWANA CUKINIA I PAPRYKA ZIELONA
-1 średnia cukinia
-2 duże papryki zielone
Warzywa myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół i wydrążamy środek z cukinii, a z papryki usuwamy pestki. Następnie trzeba warzywa lekko posolić i zostawić na 15 minut (cukinia puści wodę, którą należy odlać). Są gotowe do nadziewania.
FARSZ:
- torebka dowolnego ryżu
- kilka pieczarek
- pomidor
- cebula
- kapary w słoiku
- natka pietruszki
- sól, pieprz, zioła
- oliwa
-ser camembert
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i pieczarki. Następnie dodajemy obranego ze skórki, posiekanego pomidora i dwie łyżki odsączonych kaparów. Przyprawiamy i posypujemy natką. Teraz już tylko mieszamy z ryżem i oczywiście próbujemy;)
Gotowy farsz nakładamy do warzyw i przykrywamy plasterkami camemberta. Tak przygotowane zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 40 min. w temp. 160 stopni, albo na grillu ok. godzinki.
Subskrybuj:
Posty (Atom)